De samenstelling van cholesterol is er slechts één, wat verandert is het transportmiddel, dat wil zeggen: het lipoproteïne (deeltje) waaraan het is gekoppeld, volgens het ministerie van Volksgezondheid. Het kan een hoge of lage dichtheid hebben, afhankelijk van de samenstelling, met verschillende functies.

LDL-cholesterol : Cholesterol in combinatie met lipoproteïnen met lage dichtheid wordt LDL genoemd. Als het teveel wordt, kan het zich op de wanden van de slagaders afzetten, waardoor vetplaques ontstaan ​​die het risico op verstopping en bijgevolg op een hartaanval en beroerte (CVA) vergroten. Daarom staat LDL bekend als “slecht cholesterol” en moet het niveau laag worden gehouden.

Het belangrijkste gevolg van een teveel aan LDL-cholesterol, en daarmee de verstopping van slagaders, is het verhoogde risico op hart- en vaatziekten zoals: acuut hartinfarct en beroerte.

HDL-cholesterol : bekend als degene die cholesterol “redt” uit cellen om te worden geëlimineerd. Het zijn lipoproteïnen met een hoge dichtheid die, in combinatie met cholesterol, HDL worden genoemd. Het helpt verstopping van de slagaders te voorkomen, het staat bekend als “goed cholesterol” en het niveau ervan moet hoog worden gehouden.

Wanneer cholesterol een probleem wordt

Hoewel het wordt erkend als iets slechts, speelt cholesterol een belangrijke rol in het menselijk lichaam. Het maakt deel uit van de celstructuur van het lichaam en is essentieel voor de aanmaak van bepaalde hormonen en vitaminen. Cholesterol vormt ook galzuren, dit zijn stoffen die werken bij de spijsvertering.

Cholesterol wordt een probleem wanneer er een teveel aan het LDL-cholesteroldeeltje, in de volksmond bekend als slechte cholesterol, in het lichaam aanwezig is en het type vet dat wordt ingenomen.

De cholesterolindex kan worden gekoppeld aan levensstijl , zoals slechte voeding, roken, sedentaire levensstijl en obesitas. Maar het kan ook worden geassocieerd met genetische problemen, die familiaire hypercholesterolemie (HF) wordt genoemd.

Controle is mogelijk door gezonde eetgewoonten en fysieke activiteit. Het onderwerp werd uitgebreid besproken door experts uit verschillende gebieden op CNN Vital Signs ( bekijk de volledige tekst hierboven ).

Cholesterolbehandeling gebeurt met medicijnen en de geneeskunde heeft zich de afgelopen jaren op dit gebied ontwikkeld.

In de meeste gevallen gebruikt de patiënt medicijnen zoals statines, HMG-CoA-reductase-enzymremmers (leverenzymen die verantwoordelijk zijn voor de productie van cholesterol).

Een andere groeiende behandeling, die nog niet wordt aangeboden door het Unified Health System (SUS), wordt uitgevoerd met injecties met monoklonale antilichamen. Ze verlagen het hoge cholesterolgehalte met wel 60%. In de meest ernstige gevallen is minimaal invasieve chirurgische ingreep vereist.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid hebben 4 op de 10 Brazilianen een hoog cholesterolgehalte. “Slecht cholesterol is degene die wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hartproblemen bij hartaanvallen en beroertes. Het goede cholesterol is degene die ons lichaam hier in theorie tegen beschermt”, legt Raul Dias dos Santos Filho, directeur van de Lipids Clinical Unit bij Incor, uit.

Volgens de Brazilian Society of Cardiology treft familiale hypercholesterolemie (FH) 10 miljoen mensen wereldwijd en 300.000 in Brazilië.

“Een voedingsgewoonte met een hoge consumptie van rood vlees, verzadigde vetten en ultrabewerkte voedingsmiddelen, gecombineerd met een lage consumptie van groenten en fruit, bevordert hypercholesterolemie en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten”, legt onderzoeker Ana Luisa Souza de Paiva Moura, van algemeen coördinatie van Voedsel en Voeding van het Ministerie van Volksgezondheid.

“Als het voedingspatroon in balans is, kan de persoon gezond leven en het cholesterol in voldoende concentraties houden”, voegt hij eraan toe.

De expert waarschuwt dat het probleem niet beperkt is tot slechts één leeftijdsgroep. “Mensen van alle leeftijden, zelfs kinderen, kunnen een hoog cholesterolgehalte hebben. Dit kan te wijten zijn aan genetische problemen, maar het is grotendeels gekoppeld aan lichamelijke inactiviteit en slechte voeding, “zegt hij.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here