De staat nationaliseerde de ligplaatsen van Severnaya Verf, die al bijna 29 jaar eigendom was van de familie van de zakenombudsman van Sint-Petersburg, Alexander Abrosimov. Het evenement is interessant als precedent voor de annulering van een deal ondertekend door de grondleggers van de Russische privatisering – Anatoly Chubais, Yegor Gaidar, Mikhail Manevich en Alfred Koch. Ligplaatsen zijn nog niet afgenomen van andere particuliere eigenaren in St. Petersburg, hoewel er ook formele gronden zijn. Deskundigen schrijven deze zaak toe aan het belang van Severnaya Verf: het beladen defensiebedrijf heeft geen ruimte.

Het parket van de Russische Federatie heeft, als onderdeel van het aanvechten van de privatisering van Severnaya Verf, dat deel uitmaakt van de OSK, de overdracht naar de rekening van het Federal Property Management Agency van de aandelen van JSC KCTL, meer dan 90% van die behoren tot de familie van Alexander Abrosimov, bevoegd om de rechten van ondernemers van St. Petersburg te beschermen. Een dergelijke beslissing is de dag ervoor genomen door het Arbitragehof van de stad en de regio Leningrad, schrijft Fontanka .

De ligplaatsen van Severnaya Verf zijn sinds 1994 eigendom van de bedrijven van de familie Abrosimov. Aanleiding is het federale privatiseringsplan van 1992, ondertekend door bijna het hele team van jonge econoom-hervormers, namelijk het hoofd van de regering van de Russische Federatie Yegor Gaidar, vice-premier voor economische hervorming Anatoly Chubais, hoofd van het State Property Committee van de Russische Federatie Sergei Belyaev, voorzitter van het staatseigendom van St. Petersburg en de regio Leningrad Mikhail Manevich. En het reorganisatieproject van Severnaya Verf JSC, ondertekend door een ander hoofd van het Staatseigendomscomité van Rusland, Alfred Koch.

De belangrijkste inkomstenbron van het bedrijf is de overslag van goederen met een potentieel van 250.000 ton per jaar. In tegenstelling tot de meeste stuwadoorsbedrijven die ligplaatsen huren van de staat, is KCTL eigenaar, wat betekent dat het ligplaatsen kan verhuren aan andere stuwadoors en aan Severnaya Verf zelf.

Dit bracht de drie offshore-bedrijven van de familie Abrosimov (84% van de aandelen) en twee bedrijven van zijn dochters (Leverage LLC en Little Happiness) een stabiel inkomen. Maar niet alleen aan hen, maar ook aan 190 minderheidsaandeelhouders van KCTL JSC. Dit zijn in principe gepensioneerden van het bedrijf of hun erfgenamen. In 2020 ontvingen ze 408 miljoen roebel aan dividend, in 2022 – 23 miljoen.Na te zijn aangesteld als commissaris voor de rechten van ondernemers van Sint-Petersburg, droeg Abrosimov het bedrijf over aan zijn dochters.

In het stormachtige jaar 2022, toen het belang van Severnaya Verf toenam, haalde het parket van de procureur-generaal echter plotseling documenten over de privatisering ervan uit de archieven en stelde het vast “het feit van de illegale verkoop van een vastgoedcomplex uit het eigendom van de Russische Federatie, die van strategisch belang is voor het waarborgen van de verdediging van het land en de veiligheid van de staat en de daaropvolgende legalisering van illegaal eigendom”. Het bureau concludeerde dat dit “mogelijk werd als gevolg van een reeks illegale acties door functionarissen van het Staatscomité van de Russische Federatie voor Vastgoedbeheer (GKI), het burgemeesterskantoor van St. Petersburg en het Vastgoedfonds van St. Petersburg. “

De lijst met “illegale acties” lijkt echter een overdreven aandacht voor detail. De eerste overtreding van de wet is volgens de inspecteurs dat een vertegenwoordiger van het staatseigendomscomité niet was opgenomen in de samenstelling van de commissie die de privatiseringsprocedure zou moeten uitwerken, hoewel het project voor de reorganisatie van Severnaya Verf werd goedgekeurd door deze afdeling. De tweede is dat het privatiseringsplan voorzag in de opsplitsing in twee juridische entiteiten, wat in tegenspraak was met de wet van de RSFSR “Over privatisering …”. Ten derde is er geen antimonopolievisum in de “privatiseringszaak”.

Daarom was de procureur-generaal van mening dat het eigendom van de fabriek illegaal was overgedragen aan KCTL en dat het aandeel van de Russische Federatie in het toegestane kapitaal van de scheepswerf illegaal was teruggebracht van 60% naar 46%. Tegelijkertijd benadrukte de officier van justitie in de rechtbank dat de twee dochters van Abrosimov in de Verenigde Staten wonen en dat kleindochters zelfs het Amerikaanse staatsburgerschap hebben. De afdeling vroeg de rechtbank om alle stadia van de privatisering van Severnaya Verf als nietig te erkennen – wat de arbitrage deed.

Dit is de tweede nationalisatie van de haven in St. Petersburg. In 2021 verloor de familie van het voormalige hoofd van de FSO, Yevgeny Murov, de controle over de Bronka-haven. Zoals bedacht door de aandeelhouders, moest het de belangrijkste vrachtpoort van de noordelijke hoofdstad worden. Na een reeks complexe intriges en strafzaken ging de haven over naar Rostec en nu kan het naar Wit-Rusland voor overslag van meststoffen.

Alexei Bezborodov, algemeen directeur van het onderzoeksbureau InfraNews , is in principe van mening dat de staat ook ligplaatsen kan afnemen van andere particuliere eigenaren: die moeten volgens de federale havenwet van 2007 staatseigendom zijn. Maar “Petrolesport” en “Fishing Ports” worden nog niet aangeraakt, wat betekent dat er behoefte was om de activa van de KCTL te nationaliseren.

Volgens de deskundige zijn defensiebedrijven, de volle lading van de scheepswerf, die geen ligplaatsen heeft, en het feit dat er geen grote investeringen van de KCTL waren hier van belang. De staat vond een formele reden binnen de grenzen van de legaliteit en nam beslag op het bezit. En de familie van Alexander Abrosimov, die zich verzette tegen nationalisatie, onderschatte de ernst van het historische moment, meent hij.

“De eigenaren van KTsTL hadden eerder met Severnaya Verf moeten onderhandelen, toen het werd voorgesteld”, zegt Bezborodov. – Als ze de staat iets terug zouden vragen, zie je, dan zou alles in orde zijn. En dus volgehouden – je zult ontvangen.

Of de beslaglegging op bezittingen van in het Westen wonende eigenaren serieel wordt, is nog onduidelijk. De in de rechtbank afgelegde verklaring dat de dochters van Alexander Abrosimov in de Verenigde Staten wonen, was niet opgenomen in de conclusie van eis van het parket van de procureur-generaal, constateert de deskundige.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here